تازه ها
به گزارش بازارکار، دکتر شاملو مدیر مرکز نوآوری سلامت دانشگاه صنعتی شریف در این نشست که از سوی از سوی سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان در محل غرفه این سازمان در بیست و پنجمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار در محل نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد گفت: ما در این مرکز تلاش میکنیم تا ساختارهایی که در حوزه مهندسی در خدمت تشخیص و درمان پزشکی هستند رواج دهیم. امروزه در پیشروترین دانشگاههای دنیا نیز تلاش میشود تا حوزه پزشکی از ظرفیتهای مهندسی نیز استفاده کند. این اتفاق هم اکنون در دانشگاه های ام آی تی و هاروارد رخ داده است. هدفگذاری ما این است که بتوانیم همین الگو را به ضورت نیازمحور در کشور اجرا کنیم تا نیازهای حوزه پزشکی را رفع کنیم. متاسفانه این ایدهها هنوز در کشور جا نیفتاده است و این سوال وجود دارد که چرا باید در دانشگاهی مانند شریف که دانشگاهی صنعتی است به دنبال این موضوعات باشیم؟
دکتر سمیه قربانی مدیر پارک ها، نراکز رشد و مراکز نوآوری جهاد دانشگاهی نیز در این نشست با اشاره به لزوم ایجاد شبکه سازی بین حوزههای مختلف علمی و اعضای اکوسیستم علمی کشور گفت: ما اگر از پایین به بالا بتوانیم سیاستگذار را متقاعد کنیم که این نیاز تنها با ظرفیتهای حوزه پزشکی رفع نمیشود، میتوانیم این شبکه سازی را به درستی انجام دهیم. هر چقدر بتوانیم نشستهای بیشتری بین فعالان این حوزه ها برگزار کنیم میتوانیم سیاستگذاران را نیز متقاعد کنیم و در نتیجه مشکلات را برطرف کنیم.
وی با اشاره به طبقه بندی وزارت علوم و وزارت بهداشت و ایجاد فاصله میان حوزه مهندسی و پزشکی گفت: برای مثال در کشورهای خارجی چنین گپی وجود ندارد و کار مشترک میان این دو حوزه موضوعی معمولی و عادی است. در ایران با این وضعیت، ایجاد فصل مشترک میان این دو حوزه و برقراری ارتباطات میتواند توسط مراکز نوآوری انجام شود. ما باید در کشور در این زمینه به شکل محصول محور به موضوعات نگاه کنیم و این خودبخود سبب ایجاد تعامل میشود و وزارتخانه های علوم و بهداشت نیز میتوانند بهتر با یکدیگر همکاری کنند.
در ادامه خانم دکتر محسنی با اشاره به سابقه همکاری دانشگاه شریف با نهادهای علمی مانند جهاد دانشگاهی گفت: در دانشگاه شریف نیز هم در حوزه سلولهای بنیادی عصبی هم در حوزه کبد همکاریهای خوبی با مجموعههای علمی مانند رویان انجام شده است و امیدواریم سطح این همکاریها در آینده نیز ارتقا پیدا کند چرا که ظرفیت، پتانسیل و استعداد بینظیری در مجموعه رویان وجود دارد.
مدیر مرکز نوآوری سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر لزوم ایجاد بستر فعالیت متقابل مهندسان و پزشکان گفت: ما باید به درجه ای برسیم که بتوانیم دورههای MBPHD برگزار کنیم تا پزشکان بتوانند در حوزه مهندسی و مهندسان بتوانند در حوزه پزشکی فعالیت کنند. این ظرفیت هنوز در کشور ایجاد نشده و بهترین فرصت برای ایجاد آن همین مراکز نوآوری است.
خانم دکتر قربانی در ادامه این نشست با اشاره به مشکلات موجود در ساختار مراکز نوآوری گفت: به دلیل ضعف ساختاری و هدفمند نبودن مراکز نوآوری، این مراکز نتوانسته اند از ظرفیت و پتانسیل خود به خوبی بهره ببرند. اگر بتوانیم فعالیتهای مراکز نوآوری را بر اساس تخصص و چارت سازمانی مناسب جهتدهی کنیم، میتوانیم این جای خالی و گپ موجود را برطرف کنیم. مراکز نوآوری نیازمند یک چارت سازمانی و بودجه اختصاصی هستند و این نیاز باید به نهادهای بالادستی منتقل شود. موضوع پارکهای علم و فناوری از گذشته در کشور جا افتاده است و قوانین و ضوابط آنها تعریف شده است. نکته ای که قابل تامل است این است که پارکها تا حدودی اشباع شده اند و باید تمرکز بیشتری روی مراکز نوآوری انجام شود. کارکرد مراکز نوآوری این است که محصولات فناور متناسب با نیاز کشور تولید شوند. اگر ما بتوانیم به دنبال این موضوع برویم و چارت سازمانی درستی نیز برای مراکز نوآوری تعریف کنیم، میتوانیم استفاده درستی از این مراکز ببریم. خانم دکتر محسنی نیز در این بخش با اشاره به آمادگی جامعه پزشکی برای پذیرش مهندسین در حوزه پزشکی گفت: وضعیت فعلی پزشکی کشور با ده سال گذشته متفاوت است و پزشکان ما هوش مصنوعی را در علم پزشکی پذیرفته اند. علی رغم این موضوع مهندسان نیز باید بتوانند فناوری خود را طوری به پزشکان ارائه کنند که پذیرش آن برای ما سادهتر باشد. افزایش ارتباطات میان حوزه مهندسی و پزشکی میتواند منجر به ایجاد این بستر مشترک شود. باگ اصلی کار در حوزه پزشکی ناآگاهی پزشکان از ظرفیتها و پتانسیل گروه مهندسی است. ما اگر بتوانیم توانایی های مهندسان را به دانشجویان خود ارائه کنیم حتما میتوانیم ارتباط بین این حوزهها را تقویت کنیم.
مدیر مرکز نوآوری سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به ظرفیت فوقالعاده همکاری میان دانشگاه های علوم پزشکی و مراکز علمی مانند رویان اظهار کرد: خوشبختانه دانشگاه علوم پزشکی فضای همکاری خوبی میان دانشگاه و مراکز علمی مانند جهاد دانشگاهی ایجاد کرده است و زیرساختهای لازم برای همکاری مثبت با پژوهشگاههایی مانند پژوهشگاه رویان فراهم شده است.
وی با اشاره به سخت بودن پذیرش همکاری با جامعه مهندسی در میان پزشکان گفت: متاسفانه پذیرش این موضوع در جامعه پزشکی سخت است چرا که پزشکان معتقدند که دارند کار درمان را به خوبی انجام میدهند. خوشبختانه در سالهای اخیر این دیدگاه کمی بهتر شده است اما هنوز قبول این دیدگاه برای فعالان حوزه پزشکی کار سختی است.
دکتر شاملو در این بخش با تاکید بر نقش تاثیرگذار جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد رابط اظهار کرد: من در جریان بازدیدی که از مرکز نوآوری پزشکی شریف داشتم متوجه شدم که ظرفیتهایی در این مرکژ وجود دارد که در بسیاری از مراکز پزشکی وجود ندارد. در این لحظه جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد رابط میتواند نقش ویژه ای ایفا کند و تسهیلگری را میان دو مجموعه انجام دهد. یکی از نکاتی که میتواند به عنوان مصوبه این جلسه اعلام شود، همین نقش جهاد دانشگاهی در حوزه فناوری پزشکی و مهندسی است. متاسفانه هیچ ساختاری در مراکز نوآوری وجود ندارد که بتوان بر اساس آن تصمیمگیری مناسبی انجام داد. این ساختار باید در تیمسازی تحقیقاتی نیز انجام شود تا دیتاها و اطلاعات بین تیم ها رد و بدل شود. این اتفاق در پارکهای علم و فناوری رخ نمیدهد و تنها بسار مناسب برای آن مراکز نوآوری است. رسانهها نیز در این زمینه نقش بیبدیلی دارند و میتوانند این فرهنگسازی را در ساختار حکمرانی ما انجام دهند.
خانم دکتر قربانی در پایان با اشاره به مدل ایجاد مراکز نوآوری و شتابدهندهها و جایگاه آنها در زیستبوم نوآوری کشور گفت: این ایده ایده خوبی بوده است اما باید درباره بهبود عملکرد آنها فکر بیشتری شود. باید سعی کنیم تا همپوشانیها کمتر شود و موازی کاری انجام نشود. باید ببینیم چه تفاوتهایی میان مراکز رشد و مراکز نوآوری و دیگر مراکز علم و فناوری وجود دارد. اگر این جلسات به سمت نتیجه پیش برود و این صحبتها عملیاتی شود این مشکلات برطرف خواهد شد. مسئولیتها و مأموریتهای مراکز نوآوری باید بازتعریف شوند تا این چارت سازمانی در نهادهای تصمیمساز نیز جا بیفتد. انصاری معاون راهبری : دانشگاه شریف به عنوان یک دانشگاه صنعتی شناخته شده باید رویکرد و نحوه ارتباطگیری خوبی با حوزه سلامت داشته باشد.
گفتنی است بیست و پنجمین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار در محل دایمی نمایشگاه بین المللی تهران تا 26 آذرماه ماه ادامه دارد.
ارسال نظرات